Iedere dag gebeuren er leuke en leerzame dingen in Bladel. De kinderen hebben geleerd met GPS om te gaan. Hebben kaart gelezen en weten nu hoe een windroos werkt. Lange wandelingen zijn er gemaakt. Ook in het donker. Ze zijn bij de Kaatboom geweest, op de open plek. En ze hebben Kaat en de bendeleden gezien in het bos. Zo spannend, in het donker Kaat tegenkomen!

Van in plakken gezaagde schijven van een dikke tak, hebben de kinderen van het Rif in groepjes windrozen gemaakt. Ik krijg ze te zien en Jaimy en Wissal laten me zien dat de windrozen niet kloppen…. Ze hebben noord en zuid, en oost en west omgedraaid! Dit is gedaan om Zwarte Kaat en haar bende in de war te brengen.

Ook dit jaar weer is er een mysterie op te lossen in Bladel. Kaat en haar bende willen de Hoeve overnemen!

In de Hoeve verblijven de kinderen van het Rif, met juf Marrit, meester Paul, juf Corry, juf Nelien en een dagje juf Stella. Ook de kookouders Muna (moeder van Norah) en Sebastiaan (vader van Amber) zijn de hele week aanwezig

Jaimy en Wissal vertellen enthousiast over Bladel. Voor Jaimy was het de tweede keer dat hij in Bladel was. Hij heeft eerder te maken gehad met het oplossen van een mysterie. Wissal was er voor het eerst. Beiden willen ze graag volgend jaar weer!

Iedere dag in Bladel hebben de kinderen corvee. Er zijn verschillende taken vertellen de kinderen. Zo is er broodcorvee. Al het brood wat gegeten word, is zelf gebakken! Je hebt meel, gist, zout, suiker en water nodig. En tijd. Want brood wil rijzen voor het gebakken word.

Wissal vertelt dat er ook bij het broodcorvee hoort dat de slaapkamers in de Wentel bekeken worden. Na overleg worden er cijfers uitgedeeld. Hoe opgeruimd zijn de kasten, zijn de bedden opgemaakt, ligt er niets op de grond?

De eerste dagen werden er nog onvoldoendes uitgedeeld, maar later in de week waren er vele hoge cijfers. Nette kamers dus!

Dierencorvee is ook leuk. De kinderen geven dan de geiten te eten en mogen ze buiten zetten. Eén keer is een supersterke geit losgebroken en liep een eind verderop. Een paar kinderen zagen dat, hebben de geit een stal ingelokt en de deur dichtgedaan. Daarna is hij weer in de wei gezet.

Hoeve en haard corvee betekent dat je aan het werk bent om de leefruimte netjes en gezellig te maken, hout te zoeken en te zagen voor de open haard in de zitkuil. Juf Corry was degene die het vuur aanmaakte. Een heerlijke plek om te zitten. Hier zaten de kinderen ook vaak in de kring.

Bij het krant en geheimcorvee word er verslag gedaan door de kinderen over wat er is gebeurd die dag. Prachtige posters zie ik hangen. Verzorgd, netjes en mooi zien ze eruit. Tekeningen, foto’s en geschreven verhalen. Er is met aandacht aan gewerkt, dat kan ik zien! Wat geheim betekent, blijft nog even geheim…

Als ik vraag naar het mysterie en hoe dat nou zit, gaan de ogen van de kinderen glimmen. Dát was leuk en spannend! Zwarte Kaat, de heks, heeft niet zo’n goed richtingsgevoel. Ze was steeds op zoek naar de hoeve. De kinderen hebben haar geprobeerd de verkeerde kant op te sturen. Door de verkeerde kant op te wijzen, door de windrozen. Maar gedurende hun week kwam Kaat steeds weer terug met haar bende. Ze wilde de Hoeve echt hebben!

Op een keer had ze briefjes op de Hoeve gehangen. Goed spellen kan ze niet, kijk maar naar de foto’s. Op de mysterieavond kwam Bruno, de man van Zwarte Kaat, en bendelid, en hij riep dat over drie kwartier ze de Hoeve kwamen innemen.

Het Rif heeft een slim plan bedacht! Omdat Kaat een hekel heeft aan stinksokken hebben ze een lang touw vol gehangen met hun eigen stinksokken. En eten wat over was van hun eigen avondeten, op een plek bij de hoeve gelegd.

En ja hoor, de bende kwam op het eten af!

Toen ze lekker zaten te smikkelen hebben meester Paul, Victoria en Samorra de lange lijn met stinksokken sluipend om de bende heen gehangen. In de val!

Maar… Er was n probleem. Kaat was er niet bij! Toen even later Kaat jankend aan kwam kruipen, moest er plots wat verzonnen worden. Juf Marrit riep ineens naar Kaat…. Kaat, zullen we ruilen??!!! Dan krijg jij de Hoeve en houden wij de bende!

Oeps!!! In haar zenuwen draaide juf Marrit het om! De bedoeling was natuurlijk andersom… Kaat, als jij de bende terug wilt, dan houden wij de Hoeve!. Ruilen???!

Gelukkig kwam het goed… Zwarte Kaat wilde haar Bruno en de bende niet kwijt. Dus de bende werd vrijgelaten en Kaat en haar bende vertrokken, boos en teleurgesteld. Maar, ze kwamen terug! Het Rif liet de scheve windrozen zien. En de kinderen riepen “Waar is het noorden…. Dáár is het noorden!” En ze wezen verschillende kanten op. De kinderen plakten briefjes met lieve uitspraken en complimenten op het raam. Al die lieve dingen die de kinderen van het Rif opschreven, daar kon ze niet tegenop. Daar kan Kaat helemaal niet tegen, tegen aardige en lieve dingen.

Het Rif zong:

“Zwarte Kaat is gek, zwarte kaat is gek
Oh wat heeft dat mens toch een grote bek!
Zwarte kaat is gek, zwarte kaat is gek,
Oh wat heeft dat mens toch een grote bek!
Wij zijn niet bang, wij zijn niet bang,
Kom maar kom maar kom maar kom maar ouwe tang!
Wij zijn niet bang, wij zijn niet bang,
Kom maar kom maar kom maar kom maar ouwe tang!”
En Kaat vertrok.

De kinderen van het rif waren blij! Gevaar geweken. Het is Kaat niet gelukt de Hoeve over te nemen! Joelend en zingend hebben ze Kaat en de bende “uitgezwaaid”.

De laatste middag in Bladel was er viering. Alle kinderen hebben in groepjes iets voorbereid. Net als op een viering op school. Er was drama, dans, mime, muziek en een quiz.

Na een allerlaatste nacht slapen moest er vroeg opgestaan worden. Inpakken, ontbijten en dan…. Wachten op de bus die de weg naar de Hoeve niet kon vinden. Zou hij last gehad hebben van een in de war sturende windroos?

Toch nog ongeveer op de afgesproken tijd kwamen de Bladelgangers terug. Moe, maar voldaan.

Het was een geweldig mooie week!

Jaimy en Wissal, dank jullie wel voor de leuke verhalen over Bladel! Linde, bedankt voor je aanvulling die het verhaal compleet maakten.

Bent u nieuwsgierig geworden?

Boven in de grote zaal, en ook rondom en in de bovenbouwklassen kunt u dingen die de kinderen gemaakt hebben bekijken.